poniedziałek, 4 marca 2019

Tarta z kaszanką




  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • wypełnienie:
  • 550 g cebuli czerwonej,
  • 900 g śliwek*
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • miód lipowy,
  • 600 g kaszanki,
  • 3 łyżki masła lub smalcu.

Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem.
Kaszankę obrać ze skórki. 1/3 kaszanki pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i odłożyć. Resztę pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
Formę do tarty wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut.
Na ciasto wyłożyć 1/2 cebuli, na niej ułożyć podsmażoną kaszankę, resztę cebuli i na wierzchu plasterki kaszanki. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Mogłabym prosić więcej informacji o śliwkach? Czy mogą być mrożone i jaka ma być ich odmiana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) oczywiście mogą być mrożone :) najlepsze węgierki, ale jak mamy "węgierko podobne" to też mogą być. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuje :) Jak tylko trafię na jakąś dobrą kaszankę to zrobię taką tartę.

      Usuń