czwartek, 10 kwietnia 2014

bitki z karkówki z jelenia


Bitki z karkówki z jelenia można podać z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi, kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków....
  • 1 kg karkówki z jelenia,
  • 3 cebule,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz kolorowy,
  • 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia,
  • sól,
  • cukier
Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. 
Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli. Następnie dodać listki laurowe, wlać bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości.
W razie potrzeby doprawić solą. 





2 komentarze:

  1. no z takim mięsem się jeszcze nie spotkałam, szacun! jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń