czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek migdałowo pomarańczowy


  • ciasto:
  • 2 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 g obranych migdałów,
  • polewa:
  • 50 g posiekanych migdałów,

Migdały zmiksować niezbyt drobno.
Ubić białka dodając szczyptę soli.
Dodając cukier dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto formując prostokąt (30x20 cm).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny.
Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
Konfiturę przełożyć do garnka i podgrzewając zagęścić.

Ciepłą konfiturą posmarować placek migdałowy, posypać posiekanymi migdałami.





3 komentarze:

  1. Bardzo smaczny mazurek, migdały i pomarańcze świetnie do siebie pasują.
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli Wielkanoc to obowiązkowo mazurek. Co roku próbuję go modyfikować, w tym pora na Pani propozycję bo bardzo ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń