środa, 2 kwietnia 2014

Zupa krem z pasternaku



Pasternak obecnie mało znany, często mylony z pietruszką z powodu jego wyglądu. W starożytności był bardzo znany i powszechnie uprawiany, zanim wyparły go sprowadzone ziemniaki.
W czasach Jagiellonów był warzywem bardzo powszechnym, pełniącym obecną rolę ziemniaków. W Europie występuje w stanie dzikim


Pasternak jest większy od pietruszki i wokół miejsca, z którego wyrasta natka ma "rowek" wgłębienie z ciemną obwódką.
W smaku natomiast jest zbliżony do marchewki.
  • 1 kg pasternaku,
  • imbir mielony,
  • sól,
  • 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki,
  • 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika,
  • 80 g szynki prosciutto,
  • bulion:
  • resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu...
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • pieprz,
  • ziele angielskie
Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito.
Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować.
Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut.
Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz