czwartek, 3 kwietnia 2014

Boczek z dzika zawijany



  • Boczek z dzika ( około kilograma),
  • 3 łyżki soli sosnowej,
  • 2 łyżki soli,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 8 jagód jałowca,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,

Przyprawy grubo zemleć lub roztłuc w moździerzu, wymieszać z solą, posiekanym rozmarynem, natrzeć mięso (mięsa nie myć). Mięso ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 4 – 5 dni, codziennie odwracając.
Boczek z dzika umyć, osuszyć, mocno zrolować, związać nitką jak baleron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na kilka godzin. Ja wstawiam mięso na noc, piecze się około 7-8 godzin. Następnie podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 20 minut aż mięso się zrumieni.
Odstawić do ostygnięcia, zdjąć sznurek.
Podawać na zimno.
Dobrze jest położyć gałązkę rozmarynu, obok boczku podczas pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz