poniedziałek, 28 kwietnia 2014

"Ravioli" z botwinką i gruszkami


  • 2 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami,
  • 600 g gruszek,
  • 1 pepperoni,
  • 300 g lasagne świeżego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sos sojowy Kikkoman,
  • 1 łyżeczka nektaru z granatów,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • 1 granat,
  • listki mięty,
  • oliwa,
Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 4 minut od zagotowania. Dodać sok z 1/2 cytryny oraz 1 łyżeczkę sosu Kikkoman. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Przecedzić. Wywar odparować – powinniśmy otrzymać 5-6 łyżek wywaru. Dodać masło, wymieszać.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru trzcinowego, gdy się rozpuści wrzucić plasterki buraczków, zamieszać, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę nektaru z granatów. Smażyć do zagęszczenia.
Z granatu wyjąć pestki.
Gruszki przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek w plasterki grubości około 0,5 cm.
Pepperoni posiekać.
Na patelni rozpuścić łyżkę cukru, gdy lekko ściemniej wrzucić gruszki, pepperoni, zamieszać. Dodać podgotowane odsączone liście botwinki. Dokładnie wymieszać. Dusić około 5 minut.
Lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Wyjmować ugotowane płaty lasagne, układać na talerzu. Na połowie płatu ułożyć gruszki z botwinką, posypać pestkami granatu. Przykryć drugą częścią lasagne, posypać pestkami granatu, ułożyć troszkę buraczków, polać sosem i udekorować miętą.


1 komentarz: