piątek, 25 kwietnia 2014

Cedr kandyzowany – konfitura z cedru

Cedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru.


Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę.
Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy.
Owoc odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” .
Etrog ma bardzo grubą, chropowatą, żółtą i pachnącą skórę oraz bardzo kwaśny miąższ.
Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata.
Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli.
Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli … pomińmy.
Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb.
Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki.

Zalać zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę.
Po tym czasie skórki lekko odcisnąć i osuszyć. Zważyć.
Wymieszać z taką samą wagowo ilością cukru. Postawić na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wlać tyle wody ile ważyły skórki.
Gotować delikatnie mieszając około 20 minut. Odstawić.
Następnego dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoiczków.
Zakręcać i odstawić dnem do góry.
Używać do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi uzależnić ;)
*Miąższ dokładnie wycisnąć i przelać do torebki na kostki lodu. Włożyć do zamrażarki. Używać do zakwaszania potraw.


 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz