sobota, 26 kwietnia 2014

Spaghetti z małżami - mulami

  • 1 kg małży – muli,
  • 300 g spaghetti,
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej,
  • 130 g szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 -2 pomidory,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry,
  • oliwa,
  • szczypta cukru

Małże dokładnie oczyścić - wyszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić aż sos zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić.
Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza