wtorek, 15 kwietnia 2014

Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną

  • ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka stopionego masła,
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy ,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • cebula,
  • smalec do smażenia,
  • sól,
  • pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić.

Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut.
Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza