środa, 9 kwietnia 2014

„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem

  • 1 kg małży,
  • 200 g wędzonego pikantnego chorizo,
  • 2 nogi z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 żółtka papryka,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 400 ml bulionu,
  • 350 ml ryżu krótko ziarnistego,
  • 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml)
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny.
Małże dokładnie oczyścić - wyszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski.
Chorizo pokroić w plasterki.
Do żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, przełożyć do choriza.
Podsmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut.
Dodać ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Wsypać groszek, piec 5 minut. 
 

Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec 10 minut, oczywiście pod przykryciem.


Przyprawa do owoców morza NOMU – pietruszka, kolendra, musztarda, cebula, czarny pieprz, czosnek, imbir, koper włoski, koper,cytryna, sól. Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz