środa, 16 kwietnia 2014

Udziec jagnięcy II

  • udziec jagnięcy bez kości – 1,4 kg,
  • 6 ząbków czosnku,
  • duża garść świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 10 filecików anchois
  • 2 łyżki oliwy,
Udziec jagnięcy umyć, osuszyć.
Czosnek, rozmaryn, pieprz, anchois, oliwę zmiksować lub rozgnieść w moździerzu.
Natrzeć przyprawami mięso, włożyć do worka do pieczenia, zamknąć i odstawić na co najmniej dwie godziny. Ja podczas pieczenia korzystam z termometru dlatego też przed zamknięciem mięsa trzeba wbić termometr tak aby końcówka dochodziła do środka. Termometr wbijamy pod kątem. Tak zapakowany udziec odstawić na co najmniej dwie godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 62 stopnie. Wyjąć i odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło. W tym czasie temperatura wewnątrz mięsa podniesie się do 65-66 stopni.
Otrzymamy mięso lekko różowe w środku. Jeżeli wolimy mięso bardziej wypieczone należy je piec aż osiągnie 70 stopni wewnątrz.
Podawać na ciepło lub na zimno.


2 komentarze: