niedziela, 13 kwietnia 2014

Zapiekane chorizo z ziemniakami

  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 700 g chorizo wędzonego pikantnego,
  • 2 cebule,
  • oliwa,
  • sól
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Formę do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz