wtorek, 29 kwietnia 2014

Pappardelle z groszkiem i suszonymi pomidorami

Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle.
  • 300 g pappardelle,
  • 400 g mrożonego groszku – może być świeży,
  • 1/2 – 1 chilli,
  • 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
  • oliwa lub masło,
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • natka pietruszki,
Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół.
Chilli posiekać.
Łososia pokroić w paski.
Pietruszkę posiekać.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze.
Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką.



1 komentarz:

  1. To musi być bardzo pyszne. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń