środa, 11 czerwca 2014

Makrela pieczona

  • Makrela,
  • 1/2 kopru włoskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa

Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy.
Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut.
Koper pokroić w cienkie plastry.
Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 – 40 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz