Blog o gotowaniu - tradycyjna kuchnia
niedziela, 8 września 2019
kuchnia przełomu XIX / XX wieku
Linki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :)
ciasta:
babka cytrynowa(bezglutenowa)
babka a`la Rotszyld
babka drożdżowa Marcjanny
babka makowa
babka śnieżna
ciasto francuskie innym sposobem
czarny mazurek
faworki angielskie
faworki Marcjanny
faworki migdałowe
miłosne węzły
tort czekoladowy niepieczony
tort czekoladowy z migdałami
tort z migdałów palonych
desery:
kisiel z rabarbaru z truskawkami
dania mięsne:
beef stroganow
kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych
pieczeń siekana
pierogi ruskie
vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym
zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert”
drób:
gęś pieczona z ziemniakami
kaczka duszona w czerwonym winie
kaczka po nelsońsku
kaczka w potrawie z pomarańczami
kapłon na dziko
paprykasz z kurcząt
potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem
grzyby:
pieczarki faszerowane
pieczarki w muszelkach
jajka:
jajka poszetowe obsmażone – jajka zwane eklerkami
Kartofle / ziemniaki:
opiekanki z kartofli
kluski, knedle, placuszki:
liwance
knedle z suszonymi śliwkami
małdrzyki
napoje:
kardynał z ananasem
przetwory:
konfitura z orzechów włoskich
konfitura z pomidorów
konfitura z owoców róży
oliwki krajowe - oliwki ze śliwek
oliwki z derenia – fałszywe oliwki
skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki
sosy:
puree z pieczarek – sos pieczarkowy
sos cebulkowy
sos kawiorowy
warzywa:
bulwy (topinambur) „au gratin”
bulwy (topinambur) smażone
kalarepka, jarzynka z kalarepki
ogórki faszerowane
sałatka z ogórków z rzodkiewkami
zupy:
botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków
chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych
zupa migdałowa
zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini
zupa wiśniowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz